Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης - Κέντρο Τεχνικού Πολιτισμού

Νέα

Προσεγγίζοντας τη βιομηχανική κληρονομιά

Το να γνωρίζεις το παρελθόν, το παρόν, αλλά και τις μελλοντικές τάσεις και προσδοκίες του βιομηχανικού περιβάλλοντος μιάς περιοχής, δεν είναι μόνο μιά πολιτισμική εμπειρία, αλλά και μιά συναρπαστική περιπέτεια.

Τα κτίρια της βιομηχανικής αρχαιολογίας με την αρχιτεκτονική τους ποιότητα, με τις μνήμες που τα συνδέουν με τις τοπικές κοινότητες, αλλά και με τον ανανεωμένο, σύγχρονο μουσειακό τους ρόλο, μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην κοινωνικο – πολιτισμική ανάπτυξη συγκεκριμένων ιστορικών περιοχών. Στη Σύρο και στην Ερμούπολη, υπάρχει μιά πλούσια βιομηχανική κληρονομιά – παλιά εργοστάσια και μουσειακοί χώροι όπως το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, το Βυρσοδεψείο Μενέλαου Κορνηλάκη, καθώς και το Σκαγιοποιείο Γεωργίου Αναιρούση – που σας προσκαλεί σε ένα συναρπαστικό ταξίδι, για να ανακαλύψετε τους διαφόρους τρόπους με τους οποίους, σε άλλες εποχές, άντρες και γυναίκες ξετύλιγαν την καθημερινότητά τους μέσα από την εργασία. Η ραγδαία αποβιομηχάνιση που έχει συντελεσθεί και εξακολουθεί να συντελείται, προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη σημασία στο να γνωρίσουμε και να κατανοήσουμε έννοιες όπως η εκβιομηχάνιση, η καινοτομία και ο εκσυγχρονισμός.

Η Ερμούπολη είχε την τύχη να αποτελέσει προσφιλές αντικείμενο μελέτης για μιά ομάδα σημαντικών ιστορικών κατά τη δεκαετία 1973-1983 και μετέπειτα. Σήμερα ο βιομηχανικός της ερειπιώνας περιλαμβάνει δεκάδες κτιριακά συγκροτήματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα τρία υποδειγματικά αποκατεστημένα κτίρια του Βιομηχανικού Μουσείου: το Χρωματουργείο Αδελφών Κατσιμαντή, το Σκαγιοποιείο Γεωργίου Αναιρούση και το Βυρσοδεψείο Μενέλαου Κορνηλάκη. Αυτός ο ερειπιώνας της Ερμούπολης ήταν και είναι μοναδικός για τα ελληνικά δεδομένα και μαζί με τον συντηρημένο οικιστικό ιστό διαμορφώνουν έναν πολιτισμικό πόλο έλξης που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον επισκέπτη της Σύρου.

Σας καλωσορίζουμε λοιπόν στο Βιομηχανικό Μουσείο της Ερμούπολης, ένα Μουσείο για την πόλη μας, για τη βιομηχανία, τη ναυτιλία και τα συναφή παραδοσιακά επαγγέλματα.

Μηχανουργοι & Μηχανουργεία της Σύρου

Σχέδιο Δράσεων Συλλόγου Φίλων Κέντρου Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φίλων Κέντρου Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης ανακοινώνει το Σχέδιο Δράσεων για την περίοδο Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2013 που προτάθηκε από τον Χάρη Βεκρή, αντιπρόεδρο – υπεύθυνο στρατηγικού σχεδιασμού του Συλλόγου και το οποίο έχει ως εξής:

  1. ΕΡΕΥΝΑ ΚΟΙΝΟΥ (Ιανουάριος 2013). Ομάδα εθελοντών φοιτητών του μεταπτυχιακού προγράμματος Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ θα πραγματοποιήσει τηλεφωνική έρευνα, προκειμένου να καταγραφεί η απήχηση, η αναγνωρισιμότητα, το ποσοστό επισκεψιμότητας και οι προτάσεις των κατοίκων του νησιού για τη λειτουργία του Βιομηχανικού Μουσείου. Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του ΟΠΑΣ από τους Δέσποινα Καγιαβά, Γιώργο Καπέλλα και Γεωργία Ματσούκα.

Το νέο ΔΣ του Συλλόγου Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης

Κατόπιν της επιτυχούς διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας, που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης και των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης του Συλλόγου Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης, το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτήθηκε σε σώμα, την Τρίτη 30 Οκτωβρίου, ως εξής:

Μαργαρίτα Καλουτά, Πρόεδρος

Πτυχιούχος Γαλλικής Φιλολογίας Παν/μίου Αθηνών, Συντ/χος τραπεζικός, από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης και μέλος του Δ.Σ. από το 2010.

Ειρήνη Δράκου, Αντιπρόεδρος

Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσσαλονίκης και Ελληνική Φιλολογία στο Παν/μιο Ιωαννίνων με ειδικότητα στην Παιδαγωγική.

Το Σχολείο στο Μουσείο: από την θεωρία στην πράξη, μουσειακές εμπειρίες και επαγγελματικές πρακτικές

Το Κέντρο Τεχνικού Πολιτισμού – Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού Σύρου (ΟΠΑΣ), με τη συμπαράσταση του Σωματείου των Φίλων του Μουσείου οργανώνει το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011 από τις 10.00 έως τις 15.00 στο χώρο του Μουσείου (Γ. Παπανδρέου 11) επιμορφωτικό πρόγραμμα που απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της πόλης μας.

9.45-10.15: Προσέλευση
10.15-10.30: Χαιρετισμοί

Α’ Κύκλος εισηγήσεων

10.30-11.00: Μαθαίνοντας στα Μουσεία.
Εισηγήτρια: Ειρήνη Δράκου, Εκπαιδευτικός

11.00-11.30: Έχουμε Μουσείο; Και τώρα τι; Το μουσειακό συγκρότημα του ΚεΤεΠο-ΒΜΕ και η εκπαιδευτική χρήση των συλλογών του. Η έκθεση των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ.) ως παράδειγμα.
Εισηγήτρια: Περσεφόνη Καραμπάτη, Ιστορικός-Μουσειολόγος

Ξυλουργικό εργαστήριο Μιχάλη Πελεκάνου

Η αναπαράσταση του ξυλουργικού εργαστηρίου του Μιχάλη Πελεκάνου στο κτίριο Κορνηλάκη του Βιομηχανικού Μουσείου, εγκαινιάστηκε από το Σύλλογο των Φίλων του Κέντρου Τεχνικού Πολιτισμού στις 17 Φεβρουαρίου 2011.

Ο Μιχάλης Πελεκάνος δούλεψε αδιάκοπα στο εργοστάσιο Κορνηλάκη για 66 χρόνια. Αφού πήρε σύνταξη ως βυρσοδέψης, συνέχισε να εργάζεται στον ίδιο χώρο ως ξυλουργός μέχρι το τέλος της ζωής του. Με ταλέντο, εγρήγορση, εξυπνάδα και ήθος. Με οικονομία λέξεων, κινήσεων και υλικού. Αφιέρωνε την ίδια φροντίδα και τέχνη σε οτιδήποτε έφτιαχνε: από τα πιο απλά και ταπεινά, μέχρι τα πιο περίτεχνα και δύσκολα έργα του. Γι’αυτόν, το καθετί είχε το σκοπό και την αξία του.

Η συντήρηση του τροχού

138 χρόνια μετά το ναυάγιο, ο ένας από τους δύο τροχούς του τροχοκίνητου ατμόπλοιου «Πατρίς» έρχεται στο φως.

Συντήρηση τροχού

Ένα δημιούργημα της μηχανικής του 19ου αιώνα που αναδύθηκε το 2006, μεταφέρθηκε πρόσφατα στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης. Έκτοτε, το ΚεΤεΠο-ΒΜΕ με τη συνεργασία του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης των ΤΕΙ Αθηνών, με επικεφαλής την Καθηγήτρια Δρ. Βασιλική Αργυροπούλου, και της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με επικεφαλής τον Καθηγητή Δρ. Γεώργιο Μπατή, έχει διεξάγει σειρά μελετών και έρευνας για την βέλτιστη συντήρησή του.

Ο τροχός του Πατρίς στην τελική του θέση

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2010 ο τροχός του ατμόπλοιου «Πατρίς» μεταφέρθηκε στην τελική του θέση στο προαύλιο του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης και τοποθετήθηκε σε ειδική βάση όπου έχει ήδη ξεκινήσει η συντήρηση του από ειδική επιστημονική ομάδα. Ο τροχός του «Πατρίς», ο οποίος ζυγίζει 10 τόνους, έχει διάμετρο 6 μέτρα και στηρίζεται σε άξονα από χυτό χάλυβα διαμέτρου 40 εκ. και μήκους 5 μέτρων, αποτελεί ένα εξαιρετικό και σπάνιο δείγμα ναυπηγικής τέχνης. Η όλη επιχείρηση χρηματοδοτήθηκε από χορηγία της οικογένειας Πατέρα και η τελευταία φάση της μεταφοράς υλοποιήθηκε από το ΝΕΩΡΙΟ Σύρου που διέθεσε ειδικό εξοπλισμό και δεκαμελή ομάδα.

Ο τροχός του Πατρίς στο ΒΜΕ

Βράβευση ντοκιμαντέρ Πατρίς

Το Μουσείο σας ενηµερώνει με μεγάλη χαρά για τη διάκριση που έλαβε το ντοκιµαντέρ «Πατρίς, Απολεσθέν το 1868», συµµετέχοντας στο International Film and Video Festival που διοργανώνεται από το Archaeology Channel και πραγµατοποιήθηκε στις 18 µε 22 Μαΐου του 2010 στο Soreng Theater, Hult Center for the Performing Arts στο Eugene, Oregon των Ηνωµένων Πολιτειών Αµερικής.

Βράβευση Πατρίς

Στο φεστιβάλ δήλωσαν συµµετοχή 100 ταινίες από 32 χώρες. Από αυτές επιλέχθηκαν να διαγωνιστούν 19 ταινίες. Το «Πατρίς, Απολεσθέν το 1868» κέρδισε το Πρώτο Βραβείο Καλύτερου Ντοκιµαντέρ, καθώς επίσης και το Βραβείο Καλύτερης Κινηµατογράφησης. Πρόκειται για µια αξιόλογη διάκριση, καθώς η ελληνική παραγωγή συναγωνίστηκε και κέρδισε διεθνή ντοκιμαντέρ καταξιωμένων παραγωγών όπως το National Geographic και το History Channel.

Τα νέα αποκτήματα του Μουσείου

Το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2009 ο κος Κωνσταντίνος Φιλίππου που έχει δωρίσει μεγάλη συλλογή σχεδίων πλοίων και πλήρες ναυπηγικό γραφείο με τα όργανά του, ψηφιοποίησε με δικά του έξοδα τα περισσότερα σχέδια και έτσι είναι εύκολη η μελέτη τους από τους ενδιαφερόμενους ερευνητές στη βιβλιοθήκη του Μουσείου.

Ο κος Δημήτρης Βόϊκος, ναυτικός, δώρισε στο Μουσείο το Δεκέμβριο του 2009 τον εξοπλισμό του σιδεράδικου που διατηρούσε ο πατέρας του Γεώργιος Βόϊκος από τη δεκαετία του ’40 μέχρι το 1977. Το φυσερό που το συντηρούσε ο τσαγκάρης παππούς, το είχε αγοράσει μάλλον από παλιότερο σιδερά. Το αμόνι μαζί με όλα τα εργαλεία και το φυσερό θα αξιοποιηθούν στη νέα μουσειολογική μελέτη.

Μουσειολογική μελέτη

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μουσειολογική – μουσειογραφική μελέτη για την αναβάθμιση και επικαιροποίηση των υφιστάμενων εκθέσεων του Μουσείου.